Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Update2: Randstad zet groei door

25 april 2017 - (ABM FN-Dow Jones) Randstad heeft over het eerste kwartaal van 2017 de omzet en winstgevendheid verder zien oplopen en maakte daarmee beter dan verwachte resultaten bekend. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van het bedrijf uit Diemen. CEO Jacques van den Broek sprak van een positieve jaarstart, met een goede autonome omzetgroei. De omzet steeg autonoom met 6,4 procent naar 5.557 miljoen euro met een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 209 miljoen euro, goed voor een autonome stijging met 16 procent. De onderliggende EBITA-marge verbeterde van 3,6 naar 3,8 procent. Analisten hielden vooraf rekening met een omzet van 5.471 miljoen euro, een aangepast EBITA van 198 miljoen en een aangepaste EBITA-marge van 3,6 procent. De omzet uit perm fees steeg met 11 procent tegen een plus van 4 procent in het vierde kwartaal. Een perm fee is een eenmalige vergoeding die een uitzender van een opdrachtgever ontvangt voor de plaatsing van een kandidaat, waarbij het gecompenseerd wordt voor misgelopen omzetten in de toekomst. In Frankrijk is het bedrijf nu nummer twee met deze activiteit. Perm fees stegen in het eerste kwartaal 37 procent op jaarbasis, vooral gevoed door de Franse techsector. De brutomarge kwam uit op 20,4 procent, tegen 18,4 procent in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De brutowinst kwam uit op 1.134 miljoen euro, autonoom een stijging met 6,4 procent. De nettowinst steeg van 102,5 miljoen naar 115,8 miljoen euro. In Noord-Amerika, waar het bedrijf in het eerste kwartaal 20 procent van zijn omzet genereert, steeg de omzet autonoom met 1 procent, terwijl het EBITA bleef liggen. Nederland, goed voor 16 procent van de omzet, liet een autonome omzetgroei zien van eveneens 1 procent, maar een groei van 7 procent op een autonome basis van 7 procent. Frankrijk deed het autonoom aanmerkelijk beter met een plus van 9 procent voor de omzet en 20 procent van het EBITA en Duitsland groeide autonoom 9 procent in omzet en 16 procent in EBITA. Het management was in zijn toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal positief over de recente politieke ontwikkelingen in Frankrijk. Daar gaat Randstad niet in op contracten met te laag rendement. Randstad meldde dinsdag hier de nodige prijsdruk te ervaren. Ondanks een bescheiden groei in Nederland is Randstad positief over de ontwikkelingen hier, met name met betrekking tot het midden- en kleinbedrijf. Met uitzenden liep de omzet in de verslagperiode op jaarbasis autonoom met 4 procent op, het EBITA met 18 procent. Met Inhouse steeg de omzet autonoom met 15 procent op, terwijl het EBITA 20 procent opliep. Het professionalssegment zag de omzet autonoom met 3 procent stijgen en het EBITA met 8 procent.

Outlook



In het eerste deel van april duidden de volumetrends op een voortzetting van de trend in maart, die vergelijkbaar was met het patroon in het eerste kwartaal van dit jaar. Randstad verwacht dat de brutomarge licht oploopt als gevolg van seizoenspatronen. Voor het overgenomen Monster trekt Randstad extra investeringen op marketinggebied uit om daar de negatieve omzettrend te keren, waarbij het bedrijf wel aangeeft dat een zichtbare verandering op dit vlak enige tijd neemt. Voor de rest van het jaar zal de overnamedynamiek van het bedrijf beperkt blijven, terwijl de aandacht uitgaat naar het volledig inkapselen van gedane acquisities. Dat proces ligt op schema, aldus de uitzender. Er zal in het tweede kwartaal 1,4 werkdag minder zijn ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Het bedrijf gaf dinsdag aan dat het tot ongeveer aanstaande zomer vooruit kan kijken. Het aandeel Randstad noteerde dinsdag op een groen Damrak 1,2 procent hoger op 56,86 euro. Update1: om extra informatie en koersreactie toe te voegen. Update2: om extra informatie en koersreactie toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.