Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Update: Winstdaling ArcelorMittal conform verwachting

6 mei 2016 - ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal van 2016 conform verwachting een lager bedrijfsresultaat behaald vanwege de lage staalprijzen. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit de resultaten van de staalfabrikant. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde van 1.378 miljoen dollar een jaar eerder naar 927 miljoen dollar afgelopen kwartaal. In het vierde kwartaal bedroeg het bedrijfsresultaat 1.103 miljoen dollar. ArcelorMittal heeft hiermee min of meer conform verwachting gepresteerd. Een door het staalbedrijf opgestelde consensus van 22 analisten voorzag een bedrijfsresultaat van 920 miljoen dollar.

Outlook
Voor heel 2016 blijft het concern rekenen op een EBITDA resultaat van meer dan 4,5 miljard dollar. ArcelorMittal verwacht dat de verbetering van de staalprijzen in de resultaten van de tweede helft van het jaar volledig verwerkt zullen zijn. De verbeterende marktomstandigheden zullen wel een effect op het werkkapitaal hebben, maar de onderneming verwacht desalniettemin dat de vrije kasstromen dit jaar positief zullen zijn. "Onze resultaten over het eerste kwartaal weerspiegelen de zeer moeilijke omstandigheden in de tweede helft van 2015. Sinds die tijd hebben we een herstel van de spreads in onze kernmarkten gezien naar meer duurzame niveaus, die naar verwachting zal leiden tot een verbetering van de resultaten in de komende kwartalen", zei CEO Lakshmi Mittal in een toelichting op de cijfers. De miljardair waarschuwde ook voor de overcapaciteit in China. Door het afkoelen van de Chinese economie is de vraag naar staal in de tweede wereldeconomie afgenomen, waardoor de rest van de wereld overspoelt wordt met goedkoop staal uit China, hetgeen de staalprijzen drukt. "Gezien het niveau van de overcapaciteit in China blijft de markt kwetsbaar en moeten we waakzaam en actief blijven tegen de dreiging van oneerlijke handel”, zei topman Mittal.




Analisten
Voorafgaand aan de publicatie hadden analisten van onder andere RBC Capital Markets en Berenberg verwacht dat het staalbedrijf de winstoutlook zou verhogen. Analist Seth Rosenfield van Jefferies zei in reactie op de resultaten het "licht teleurstellend" te vinden dat dit niet gebeurde. Net als analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen wees Rosenfield erop dat ArcelorMittal goede prestaties heeft neergezet in vooral Amerika, Canada en Mexico. De belangrijkste aandachtspunten voor ArcelorMittal zijn volgens Van Beek verdere kostenbesparingen door de staalreus en een consolidatie in de staalsector waardoor de overcapaciteit wordt teruggebracht. In verband met dat laatste is het verkoopproces van de Italiaanse staalfabriek ILVA interessant, waar ArcelorMittal ook als mogelijke koper voor in de race is. Eerder al zeiden analisten van Berenberg ArcelorMittal als de meest logische koper te beschouwen. In een toelichting tegenover journalisten wilde financieel directeur Aditya Mittal geen commentaar geven op eventuele interesse in overname van ILVA. Het nettoverlies verbeterde in het eerste kwartaal van 728 miljoen naar 416 miljoen dollar, bij een omzetdaling van 17.118 miljoen naar 13.399 miljoen dollar. De staalleveringen bleven in het kwartaal stabiel op 21,5 miljoen ton, waar dat een jaar terug 21,6 miljoen ton staal was. CFO Mittal zei te verwachten dat de staalleveringen in het tweede kwartaal hoger zullen liggen dan in de eerste drie maanden.




Nettoschuld
De nettoschuld van ArcelorMittal steeg van 15,7 miljard dollar eind 2015 naar 17,3 miljard dollar. ArcelorMittal heeft recent 3 miljard dollar opgehaald met een emissie en verkocht een belang in het Spaanse staalbedrijf Gestamp voor 1 miljard dollar. Hiermee wil het concern de schuldenlast verlagen en de onderneming heeft inmiddels al obligaties vervroegd afgelost. Als de impact hiervan wordt meegerekend zou de nettoschuld aan het einde van het kwartaal 13,3 miljard dollar bedragen, aldus het staalbedrijf. Op een rood Damrak is ArcelorMittal de grootste daler met een verlies van 4,4 procent op 4,81 euro. Update: om meer informatie, toelichting ArcelorMittal en analisten toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.