Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Heineken presteert boven verwachting

20 augustus 2014 - Heineken heeft in de eerste jaarhelft de omzet zien dalen, ondanks stijgende volumes, maar de winst wel sterker dan verwacht zien toenemen. Dit maakte de bierbrouwer woensdag voorbeurs bekend. "Met omzet- en winstgroei in bijna alle regio's is dit is een sterk halfjaarresultaat", aldus CEO Jean-Francois van Boxmeer. De omzet daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,4 procent naar 10.196 miljoen euro, grofweg in lijn met de verwachtingen van analisten. Geconsolideerd daalde de omzet met minder dan een procent tot 9.274 miljoen euro. Autonoom steeg de omzet evenwel met 4,6 procent, waar analisten hadden gerekend op een toename van 3,1 procent. Het biervolume steeg autonoom met 3,1 procent, door positieve resultaten van hogere merkinvesteringen, een hogere innovatieratio en betere uitvoering van verkoopprocessen. Het biervolume had ook profijt van gunstige weersomstandigheden en het wereldkampioenschap voetbal, aldus de brouwer. Analisten hadden gerekend op een autonome stijging van 1,4 procent. De operationele winst (beia) steeg met 7,7 procent van 1.448 miljoen naar 1.560 miljoen euro. Hier hadden de analisten juist gerekend op een minieme daling. De nettowinst (beia) steeg van 679 miljoen naar 772 miljoen euro. Hier hadden de marktvorsers slechts gerekend op een stijging tot 721 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen een interimdividend van 0,36 euro per aandeel tegemoet zien. Verder meldde Heineken inmiddels voor te lopen op de gemikte kostenbesparingen van 625 miljoen euro onder TCM2. Inmiddels staat de teller al op 637 miljoen euro. "We hebben onze driejarige doelstelling voor kostenbesparingen van 625 miljoen euro zes maanden eerder gehaald dan was gepland", aldus Van Boxmeer.

Vooruitzichten
Ondanks de gemengde economische vooruitzichten verwacht Heineken een positieve volumeontwikkeling onder aanvoering van de opkomende markten voor de rest van het jaar. Wel zal het onderliggende groeitempo iets lager liggen dan in de eerste zes maanden en zal de omzetgroei per hectoliter afvlakken. Autonoom voorziet de brouwer een "gezonde" omzetgroei voor heel 2014, waarbij wisselkoersen een negatieve effect hebben op de gerapporteerde omzet. Dit effect zal vermoedelijk minder sterk uitpakken dan aanvankelijk voorzien. Op de middellange termijn mikt Heineken op een jaarlijkse verbetering van de geconsolideerde operationele marge met circa 40 basispunten. In 2014 zal de margestijging daarbij hoger uitkomen dan op de middellange termijn voorzien.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.