Ondernemen met de beste ondersteuning

Beurs

Somber geluid Vopak voor 2014

23 april 2014 - Vopak heeft in het eerste kwartaal de resultaten onder druk zien staan door onder meer wisselkoerseffecten en liet zich voorzichtig uit over heel 2014. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalrapportage van het opslagbedrijf. "Na de publicatie van de resultaten van FY 2013, hebben wij geen grote verbeteringen in ons ondernemingsklimaat gezien, en hebben wij te maken met voortdurende uitdagingen in voornamelijk de EMEA regio", aldus CEO Eelco Hoekstra. "Voor de resterende periode van 2014 verwachten wij dat sommige projecten, die gepland staan om in gebruik te worden genomen, zullen drukken op de ontwikkeling van de winst per aandeel", vervolgde de topman. Voor 2014 mikt Vopak op een 5 tot 10 procent lager bedrijfsresultaat (EBITDA) in vergelijking tot 2013, toen dit 753 miljoen euro bedroeg. Eerder al gaf Vopak te kennen dat het uitdagend was om het recordresultaat uit 2012 van 768 miljoen euro te overtreffen. Verder kondigde Vopak aan in de tweede jaarhelft een update te geven van de langere termijn doelstelling. Bij de jaarcijfers liet het opslagbedrijf al weten het "onwaarschijnlijk" te vinden om in het jubileumjaar 2016 een bedrijfsresultaat van 1 miljard euro te realiseren.

Resultaten
Vopak zag in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar de omzet dalen met 1 procent tot 318 miljoen euro. Dit leverde een 6 procent lager bedrijfsresultaat op van 180 miljoen euro, tegenover 191 miljoen euro een jaar eerder. Exclusief bijzondere posten daalde het bedrijfsresultaat met 5 procent en als wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten bedroeg de daling 1 procent. Onder de streep restte een nettoresultaat van 68,2 miljoen euro, 17 procent minder dan een jaar eerder. De bezettingsgraad daalde in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2013 met 1 procentpunt tot 88 procent. De mondiale opslagcapaciteit van Vopak steeg met 2 procent tot 31,0 miljoen cbm en in de komende jaren komt daar nog eens 7,5 miljoen cbm bij.  Deze uitbreidingen vereisen voor 1,7 miljard euro aan investeringen door Vopak en partners. De nog uit te geven netto investering door Vopak bedraagt nog circa 0,4 miljard euro. Vopak sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 41,84 euro.

Bron: ABM Financial News

Doorsturen  |  Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.