Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Legendarische Jaguar D-type terug in productie

6 februari 2018 - Sinds de oprichting van Jaguar Classic kan het Britse merk er maar geen genoeg van krijgen roemrijke klassieke modellen nieuw leven in te blazen. Zo zal binnenkort de productie van de legendarische D-type weer opgestart worden.

Waar de E-type en XKSS hem al voorgingen, is het nu de beurt aan de D-type. Jaguar Classic gaat ook die iconische Le Mans-racer weer bouwen. Dat gebeurt in Coventry, 62 jaar nadat daar in 1956 het laatste exemplaar werd gebouwd. Het eerste nieuw gebouwde exemplaar, een prototype, zal officieel onthuld worden op de Salon Rétromobile in Parijs.

Oplage eindelijk compleet
De reden waarom de D-type weer in productie neemt lijkt sterk op die van XKSS destijds; Jaguar Land Rover Classic Works wil hiermee de van oorsprong geplande oplage alsnog complementeren. In het geval van de D-type is dat 100 stuks, terwijl de teller 60 jaar geleden stopte bij 75 exemplaren. Oftewel, van de nieuwe D-type worden er slechts 25 gemaakt. Compleet met de hand.

Zoals toen
De Jaguar D-type, waarmee maar liefst drie keer de 24-uursrace van Le Mans is gewonnen (1955, 1956 en 1957), werd aangedreven door een zescilinder XK-motor. Elk aspect van de D-types die in 2018 worden gebouwd voldoen aan de oorspronkelijke specificaties. Een gedegen onderzoek van de specialisten van Jaguar Classic " die exclusieve toegang hebben tot de originele tekeningen van de ingenieurs van Jaguar en de archieven " maakt dit mogelijk.

Twee versies
Kopers van een 'nieuwe' D-type kunnen kiezen voor de specificatie van 1955, de zogenoemde Shortnose-versie, of die van 1956, de Longnose-versie. Het prototype dat debuteert op Salon Rétromobile is de Longnose-versie van 1956. Die is herkenbaar aan de langere motorkap, de kenmerkende vin achter de bestuurder, een bredere cilinderkop en eenvoudig te verwisselen remklauwen.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.